PATRONAT MEDIALNY

RIHANNA

Rihanna
Rihanna podczas koncertu w Waszyngtonie (2014)

Rihanna – List gończy gwiazdy

Imię i nazwisko: Robyn Rihanna Fenty
Data urodzenia: 20 luty 1988
Miejsce urodzenia: Saint Michael, Barbados
Wzrost: 1,73 m
Pseudonim artystyczny: Rihanna, Ri, RiRi
Typ głosu: mezzosopran (3 oktawy – od dźwięku B2 do D6)
Zawód: piosenkarka, modelka, aktorka, projektantka mody, autorka tekstów
Debiut muzyczny: 2005 rok

Życiorys Rihanny

Rihanna urodziła się jako Robyn Rihanna Fenty 20 lutego 1988 roku w Saint Michael, na Barbadosie, jako córka Moniki Braithwaite, księgowej na emeryturze i Ronalda Fenty, kierownika magazynu w fabryce odzieży. Jej matka z pochodzenia jest Gujanką a ojciec ma korzenie barbadoskie i irlandzkie.

Państwo Monika i Ronald Fenty mają razem troje dzieci: najstarszą Robyn Rihannę oraz Rorreya i Rajada Fenty. RiRi ma także dwie siostry przyrodnie i brata od strony ojca, wszyscy urodzeni przez różne matki przed poślubieniem matki Rihanny.

Dorastała słuchając muzyki reggae, a zaczęła śpiewać w wieku około siedmiu lat. Jej dzieciństwo było naznaczone uzależnieniem jej ojca od kokainy, alkoholu i marihuany.

Małżeństwo państwa Fenty zakończyło się, gdy Rihanna miała 14 lat. Ojciec mimo to pozostał częścią jej życia.Dorastała w skromnym trzypokojowym bungalowie w Bridgetown, gdzie wraz z ojcem sprzedawała ubrania na ulicznym straganie. Uczęszczała do szkoły podstawowej Charlesa F. Broome’a na Barbadosie, a następnie do Combermere School, gdzie założyła trio muzyczne z klasowymi znajomymi. Była wojskowym kadetem w rezerwowo-militarnym programie.

Trenowała z wojskiem Barbadosu i Shontelle, która była jej instruktorem musztry. Pomimo planów ukończenia szkoły średniej, zdecydowała się przerwać naukę, ponieważ kariera muzyczna wymagała poświęcenia czasu.

Kariera muzyczna/ sceniczna

W grudniu 2003 roku wokalistka poznała dzięki wzajemnemu przyjacielowi amerykańskiego producenta muzycznego Evana Rogersa. Piosenkarka i dwóch członków jej zespołu wzięli udział w przesłuchaniu zorganizowanym przez Rogersa w jego pokoju hotelowym.

Producent powiedział, że „w chwili, gdy piosenkarka weszła do pokoju, dwie poprzednie dziewczyny przestały istnieć.” Podczas castingu Rogersa zaśpiewała cover utworu Emotion Destiny’s Child. RiRi zrobiła wrażenie na producencie i zaprosił ją na drugie spotkanie wraz z jej mamą, podczas którego zaproponował jej nagrywanie wspólnie z Carlem Sturkenem w ich studiu nagraniowym w Nowym Jorku. W wieku 16 lat została miss szkoły i wygrała szkolny talent show z piosenką Mariah Carey Hero.

Przez następny rok artystka często podróżowała do domu Rogersa w Stamford, w stanie Connecticut. Z pomocą Sturkena nagrała cztery utwory demo, m.in. cover Whitney Houston Last Time i jej pierwszy przebój Pon De Replay. Następnie powróciła do szkoły, a nagrywaniem utworów zajmowała się tylko w czasie wakacji i podczas Bożego Narodzenia.

Debiut i początki

W styczniu 2005 roku Rogers rozpoczął rozsyłanie nagranych wcześniej demo Rihanny do wytwórni płytowych.

Kopia demo trafiła do studia Def Jam, gdzie Jay Brown, jeden z personelu A&R, usłyszał ją i przedstawił prezesowi wytwórni, Jayowi-Z. Gdy Jay-Z usłyszał Pon de Replay, początkowo był sceptyczny.

Uważał, że piosenka jest zbyt trudna dla niej: „gdy utwór jest zbyt duży, to trudno [nowemu artyście], aby wrócił później z powrotem. Ja nie podpisuję się pod piosenkami, ja podpisuję się pod artystami”. Def Jam jako pierwszy odpowiedział na wysłane demo i zaprosił Rihannę na przesłuchanie, gdzie zaśpiewała For the Love of You dla Jaya-Z i L.A. Reida z The Island Def Jam Music Group.

W lutym 2005 roku piosenkarka podpisała kontrakt z wytwórnią i anulowała spotkania z innymi. W tym samym miesiącu przeniosła się do Stanów Zjednoczonych i zamieszkała z Rogersem i jego żoną. Mimo że wciąż uważa siebie za Robyn, wybrała swoje drugie imię jako swój pseudonim sceniczny ponieważ dla niej, imię Rihanna jest właśnie etapem, który zaczął się w studiu nagraniowym w 2005 roku.

Oficjalna dyskografia

  • 2005 – Music of the Sun
  • 2006 – A Girl Like Me
  • 2007 – Good Girl Gone Bad (Reloaded)
  • 2009 – Rated R
  • 2010 – Loud
  • 2011 – Talk That Talk
  • 2012 – Unapologetic
  • 2016 – Anti

Filmografia

  • 2006 – Dziewczyny z drużyny 3
  • 2008 – Good Girl Gone Bad Live
  • 2012 – Battleship: Bitwa o Ziemię
  • 2012 – Katy Perry: Part of Me
  • 2012 – Loud Tour Live at the O2
  • 2013 – Rihanna 777 Documentary… 7Countries7Days7Shows
  • 2013 – To już jest koniec
  • 2015 – Dom
  • 2017 – Valerian i Miasto Tysiąca Planet
  • 2017 – Cztery pokoje

Trasy koncertowe

  • 2006 – Rihanna: Live in Concert Tour
  • 2007-2009 – Good Girl Gone Bad Tour
  • 2010-2011 – Last Girl on Earth Tour
  • 2011 – Loud Tour
  • 2013 – Diamonds World Tour
  • 2016 – Anti World Tour

Gwiazda występowała do tej pory w Polsce pięciokrotnie w:

25 sierpnia 2007 – Kraków w ramach Coke Live Music Festival
19 marca 2008 – Warszawa w ramach trasy Good Girl Gone Bad Tour w Hali Torwar
06 grudnia 2011 – Łódź, Atlas Arena w ramach trasy Loud Tour
07 lipca 2013 – Gdynia w ramach trasy koncertowej Diamonds World Tour na otwartym powietrzu, w dzień po kolejnej edycji Open’er Festival)
05 sierpnia 2016 – Warszawa w ramach trasy Anti World Tour na Stadionie PGE Narodowy

Najnowsze wieści o artystce

Rihanna
Takiej odpowiedzi nikt się nie spodziewał. Rihanna załatwiła dziennikarza. Rihanna spotkała księcia Harry'ego w 2016 roku, podczas 50-lecia niepodległości Barbadosu. Dziennikarz Access Hollywood zapytał wokalistkę czy została zaproszona na...
St. Vincent zaprasza do Nowego Jorku (nowy singiel "New York")
Annie Clark bardziej znana jako St. Vincent przygotowała cover kompozycji "Consideration". St. Vincent ma spore doświadczenie w realizowanie coverów. Ostatnio przerobiła "Modern Girl" Sleater-Kinney, "London Calling" The Clash oraz...
Rihanna prezentuje Walentynkowe skarpetki #ColdHearted
Rihanna zaprezentowała nową kolekcję. Tym razem wypuścił do sprzedaży... skarpetki. Rihanna prezentuje nową kolekcję skarpet "#ColdHearted" o tematyce walentynkowej. Nie są to byle jakie skarpetki, lecz zaprojektowane specjalnie z myślą...
Rihanna jest w ciąży? Chris Brown: "To powinno być moje dziecko"
Chris Brown na myśl, że Rihanna prawdopodobnie jest w ciąży, jest "załamany". Nie może znieść myśli o tym, Rihanna będzie miała dziecko z innym mężczyzną. Rihanna w ciąży? Tak...
Grammy 2018 Najlepsze kreacje: Rihanna, Lady Gaga czy Rita Ora?
To była największa muzyczna impreza i z tej oto okazji mogliśmy zobaczyć interesujący pokaz mody w wykonaniu m. in. Rihanny, Beyonce, Miley Cyrus czy Lady Gagi! Na MUZOTAKT.pl...
Rihanna w żałobie! Kuzyn gwiazdy zastrzelony na Barbados
Dzień po Bożym Narodzeniu rodzinę Rihanny dotknęła tragedia. Kuzyn gwiazdy został zabity na Barbados. Rihanna w żałobie - 21-letni kuzyn, Tavon Kaiseen Alleyne został zastrzelony 26 grudnia. - Spoczywaj w...

zespoły weselne

Najnowsze teledyski Rihanny

X